sobota, 9 maja 2015

Harvester salad- sałatka dożynkowa

Sałatka dożynkowa ma wiele odsłon tu podaję prosty przepis na smaczna sycąca potrawę rodem z USA Jest to zmodyfikowany odrobinę przepis pochodzący z książki "Przygoda kulinarna" 


Składniki:

  • 3 duże czerwone jabłka
  • 3 łyżki soku z cytryny + sok z połowy cytryny do gotowania
  • 1,5 łyżeczki wody (zdatnej do picia)
  • 1 Seler naciowy
  • 1,5 szklanki posiekanych suszonych śliwek lub daktyli
  • 6 łyżek majonezu
  • szczypta soli
  • spora garść świeżych liści szpinaku typu baby


Przygotowanie:

  • Seler obieramy i kroimy na cztery części a następnie dotujemy w zakwaszonej wodzie aż prawie zmiękną .Ja podałam na 1 L wody sok z połowy cytryny.Następnie odcedzamy i kroimy w małą kostkę.
  • Jabłka dzielimy na ćwiartki,oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w małąkostkę mieszamy razem z sokiem z cytryny i wodą.
  • Jabłka ,seler i śliwki  lub daktyle mieszamy razem z majonezem i solą.
  • Sałatkę podajemy na liściach szpinaku warto posypać ją orzechami pekan lub włoskimi 

Smacznego!!!

Kuchnia Ameryki Północnej 2015Kuchnia Ameryki Północnej 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz