Sałatka dożynkowa ma wiele odsłon tu podaję prosty przepis na smaczna sycąca potrawę rodem z USA Jest to zmodyfikowany odrobinę przepis pochodzący z książki "Przygoda kulinarna"
Składniki:
- 3 duże czerwone jabłka
- 3 łyżki soku z cytryny + sok z połowy cytryny do gotowania
- 1,5 łyżeczki wody (zdatnej do picia)
- 1 Seler naciowy
- 1,5 szklanki posiekanych suszonych śliwek lub daktyli
- 6 łyżek majonezu
- szczypta soli
- spora garść świeżych liści szpinaku typu baby
Przygotowanie:
- Seler obieramy i kroimy na cztery części a następnie dotujemy w zakwaszonej wodzie aż prawie zmiękną .Ja podałam na 1 L wody sok z połowy cytryny.Następnie odcedzamy i kroimy w małą kostkę.
- Jabłka dzielimy na ćwiartki,oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w małąkostkę mieszamy razem z sokiem z cytryny i wodą.
- Jabłka ,seler i śliwki lub daktyle mieszamy razem z majonezem i solą.
- Sałatkę podajemy na liściach szpinaku warto posypać ją orzechami pekan lub włoskimi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz