wtorek, 12 maja 2015

Wytrawna tarta botwinkowa

Przepis dzięki pewnej Hani zagościł na naszym stole, i będzie częstym daniem puki sezon botwinko-wy :)
Na kruchym cieście z aromatycznym 


 Składniki:

Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 100g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki wody
 
Nadzienie:
  • 2 cebule 
  • 3 łyżki oleju
  • spory pęczek botwinki
  • pęczek liści rzodkiewki
  • garść świeżego lubczyka (opcjonalnie)
  • 6 łyżek śmietany 12%
  • pęczek koperku
  • 2 białka
  • 1 jajko
  • 3 plastry tłustego żółtego sera (u mnie mozzarella )
  • łyżka gałki muszkatałowej
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • spora szczypta chili
  • sól
  • ras el hanout, czarny pieprz do smaku


 Przygotowanie:

  • Z podanych składników zagniatamy ciasto i chłodzimy je przez  45 minut.Następnie;wykładamy ciastem formę również brzegi , nakłuwamy gęsto widelcem i pieczemy w temperaturze 200ºC na jasny złoty kolor.Wyjmujemy z piekarnika
  • Cebulę kroimy w drobna kostkę , liście myjemy i szatkujemy
  • Na patelnię wlewamy olej i szczyptę soli rozgrzewamy delikatnie i dodajemy cebulę i doprawiamy ja sporą ilością gałki muszkatołowej oraz chili ,smażymy przez chwilę i dodajemy liście botwinki, rzodkiewki oraz lubczyk Mieszamy razem z podsmażona cebulą i dusimy pod przykryciem 5-8. minut.Na koniec wlewamy 3 łyżki octu balsamicznego i łyżkę lub dwie miodu  oraz doprawiamy przyprawą raz el hanout
  • Białka mieszamy z jajkiem i śmietaną (możemy je trochę ubić) doprawiamy solą i pokrojonym koperkiem
  • Na upieczone ciasto wykładamy botwinkowe nadzienie polewamy je masą jajeczną ,na wierzchu układamy plasterki żółtego sera i posypujemy czarnym pieprzem
  • Całość pieczemy około 15-20 minut tak aby masa jajeczna się ścieła i ser zarumienił.Ja podałam tartę z sosem sezamowym z dodatkiem tymianku

Smacznego!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz