Przepis dzięki pewnej Hani zagościł na naszym stole, i będzie częstym daniem puki sezon botwinko-wy :)
Na kruchym cieście z aromatycznym
Składniki:
Ciasto:- 1 szklanka mąki
- 100g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki wody
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- spory pęczek botwinki
- pęczek liści rzodkiewki
- garść świeżego lubczyka (opcjonalnie)
- 6 łyżek śmietany 12%
- pęczek koperku
- 2 białka
- 1 jajko
- 3 plastry tłustego żółtego sera (u mnie mozzarella )
- łyżka gałki muszkatałowej
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- spora szczypta chili
- sól
- ras el hanout, czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Z podanych składników zagniatamy ciasto i chłodzimy je przez 45 minut.Następnie;wykładamy ciastem formę również brzegi , nakłuwamy gęsto widelcem i pieczemy w temperaturze 200ºC na jasny złoty kolor.Wyjmujemy z piekarnika
- Cebulę kroimy w drobna kostkę , liście myjemy i szatkujemy
- Na patelnię wlewamy olej i szczyptę soli rozgrzewamy delikatnie i dodajemy cebulę i doprawiamy ja sporą ilością gałki muszkatołowej oraz chili ,smażymy przez chwilę i dodajemy liście botwinki, rzodkiewki oraz lubczyk Mieszamy razem z podsmażona cebulą i dusimy pod przykryciem 5-8. minut.Na koniec wlewamy 3 łyżki octu balsamicznego i łyżkę lub dwie miodu oraz doprawiamy przyprawą raz el hanout
- Białka mieszamy z jajkiem i śmietaną (możemy je trochę ubić) doprawiamy solą i pokrojonym koperkiem
- Na upieczone ciasto wykładamy botwinkowe nadzienie polewamy je masą jajeczną ,na wierzchu układamy plasterki żółtego sera i posypujemy czarnym pieprzem
- Całość pieczemy około 15-20 minut tak aby masa jajeczna się ścieła i ser zarumienił.Ja podałam tartę z sosem sezamowym z dodatkiem tymianku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz