piątek, 15 maja 2015

Ciasto Malaika


     "Malaika na ku pende malaika" kto nie pamięta tego wielkiego przeboju kojarzącego się z    gorącym tropikiem i plażą z widokiem na palmy kokosowe z tym właśnie aromatem kokosa kojaży mi się wspomnienie doskonałej czekolady Goplany o nazwie Malajka- dziś inspirowane tym    smakiem ciasto pełne czekolady Goplana i kokosa Dla wielbicieli Malaiki Warto spróbować :) 




Składniki:

 Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,75 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka wrzątku
  • ! szklanka wiórków kokosowych
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka karob - proszek z chlebka świętojańskiego
  • 50 g pokruszonej czekolady Goplana mleczna
  • szczypta soli
  • bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy do pieczenia
 Polewa:
  • 100g czekolada Goplana mleczna 
  • 1-2 łyżki śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • aromat migdałowy lub rumowy

 

Przygotowanie:

  • Kakao zalewamy wrzątkiem, do gorącego kakao dodajemy masło i czekoladę i pozwalamy aby tłuszcz i mleczna Goplana się rozpuściły
  • Żółtka ucieramy z cukrem do masy jajecznej dodajemy sól oraz partiami przesianą mąkę i proszek do pieczenia
  • Do masy stopniowo dodajemy nasze czekoladowe kakao  a na koniec wsypujemy wiórki kokosowe
  • Ciasto wkładamy do formy przygotowanej wcześniej -wysmarowanej posypanej bułą tartą lub kaszą manną tłuszczem
  • Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 50-60 minut w temperaturze 170 -180°C.
  • Gdy wystygnie polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą zmieszaną z wiórkami kokosowymi i kroplą aromatu migdałowego lub rumowego zdobimy wiórkami kokosowymi    Gotowe :)

Udanych wypieków i Smacznego!!! 




 

Z czekoladową nutą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz