"Malaika na ku pende malaika" kto nie pamięta tego wielkiego przeboju kojarzącego się z gorącym tropikiem i plażą z widokiem na palmy kokosowe z tym właśnie aromatem kokosa kojaży mi się wspomnienie doskonałej czekolady Goplany o nazwie Malajka- dziś inspirowane tym smakiem ciasto pełne czekolady Goplana i kokosa Dla wielbicieli Malaiki Warto spróbować :)
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 0,75 szklanki cukru
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 1 szklanka wrzątku
- ! szklanka wiórków kokosowych
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka karob - proszek z chlebka świętojańskiego
- 50 g pokruszonej czekolady Goplana mleczna
- szczypta soli
- bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy do pieczenia
- 100g czekolada Goplana mleczna
- 1-2 łyżki śmietanki kremówki
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- aromat migdałowy lub rumowy
Przygotowanie:
- Kakao zalewamy wrzątkiem, do gorącego kakao dodajemy masło i czekoladę i pozwalamy aby tłuszcz i mleczna Goplana się rozpuściły
- Żółtka ucieramy z cukrem do masy jajecznej dodajemy sól oraz partiami przesianą mąkę i proszek do pieczenia
- Do masy stopniowo dodajemy nasze czekoladowe kakao a na koniec wsypujemy wiórki kokosowe
- Ciasto wkładamy do formy przygotowanej wcześniej -wysmarowanej posypanej bułą tartą lub kaszą manną tłuszczem
- Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 50-60 minut w temperaturze 170 -180°C.
- Gdy wystygnie polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą zmieszaną z wiórkami kokosowymi i kroplą aromatu migdałowego lub rumowego zdobimy wiórkami kokosowymi Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz